Akce pořádané či podporované Sekcí PPH


Fotometrický seminář Počítáme fotony Munipackem

Hvězdárna Prostějov, 2. 9. 2017 - 2. 9. 2017

Zájemcům o fotometrii přeposíláme informace o fotometrickém semináři Počítáme fotony Munipackem organizovaném Hvězdárnou v Prostějově, který se bude pod konat vedením Mgr. Filipa Hrocha, Ph.D. v sobotu 2. září 2017.

"Prakticky vše, co o vesmíru víme, víme díky pozorování fotonů, které nám přináší obrazy vzdálených kosmických objektů. Během poslední prázdninové soboty, 2. září 2017, v době od 10:00 do 20:00 hodin nás Mgr. Filip Hroch, Ph.D. z Masarykovy univerzity Brno seznámí s některými zajímavými principy, které se uplatňují například v astrofotografii, nebo v odborných činnostech, jako jsou třeba pozorování proměnných hvězd. V úvodní části semináře se nejprve teoreticky seznámíme s pojmy světlo a fotony, budeme se zabývat reprezentací fotonů na snímcích, aperturní fotometrií a kalorimetrickým měřením určíme sluneční konstantu. V další části se zaměříme na přirozenost barev astronomických snímků oblohy a astrometrickou kalibraci snímků. Na závěr se budeme věnovat světelným křivkám, aneb jak získat data z disku plného snímků. Bude se jednat o přednášky spojené s praktickými cvičeními. Seminář je určen zejména pro pokročilejší zájemce o astronomii. Uvítáme, když budou mít účastníci semináře na svém počítači předem nainstalovaný program Munipack (viz http://munipack.physics.muni.cz/). K dispozici bude též server s připravenými snímky a potřebným softwarem.
Účast na semináři je zdarma. Vzhledem k tomu, že počet účastníků je omezen, doporučujeme zaregistrovat se předem na E-mailové adrese hvezdarna@hvezdarnapv.cz . Připraveno bude občerstvení, bude i časový prostor, aby si účastníci mohli zajít na oběd do restaurace. Tento oběd si zájemci hradí sami. V případě zájmu je také možné přespat do neděle na hvězdárně, k dispozici je koberec v pozorovatelně. V tom případě je nutné vzít si sebou spacák a karimatku.

Další informace můžete získat  na E-mailové adrese: trutnovsky@hvezdarnapv.cz, nebo na mobilu: 724 013 039. Kontaktní osobou je Ing. Karel Trutnovský."


Webové stránky akce


Pozvánka na akci a program:

Pozvanka na fotometrický seminář 2017


> Zpět na chystané akce
> Zpět na proběhlé akce

Uživatel nepřihlášen
- PŘIHLÁSIT -
Zaregistrovat pozorovatele

blížící se AKCE


 13. 9. 2024 
56. konference o výzkumu proměnných hvězd

> Předpověď minim <

> Tranzity exoplanet <

Nová minima v B.R.N.O.:

Nové tranzity TRESCA:

Nová data MEDÚZA:

Aktivní pozorovatelny:
Pozorovatelský chat


Magpie observatory (FTP)
(Martin Bartošík)

STATUS: Aktivní20:00 - 06:00

PROGRAM: V 709 Cas, main program - CV and transits of exoplanets


Observatorio Astronómico Giordano Bruno
(Fco- Manuel Santos Álamo)

STATUS: Aktivní20:38 - 04:38

PROGRAM: De 20:00 a 02:30


Osservatorio Astronomico Citta di Seveso
(Pietro Aceti)

STATUS: Aktivní12:30 - 10:45

PROGRAM:


Palidoro
(Giuseppe Conzo)

STATUS: Aktivní10:47 - 18:47

PROGRAM: